A NAGYIDAI CSEMADOK HAGYOMÁNYŐRZŐ CSOPORTJA

    Együttesünk 1991-ben alakult, amikor a helyi Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes megalakulásának 40. évfordulójára készített műsor összeállításakor a szervezőkben az a gondolat fogant meg, hogy a jubileumi bemutatón szerepeljenek azok is, akik az ötvenes évek elején megalapozták az Ilosvai jövőjét.
     Buľko Gyula vezetésével összeállt az a lelkes társaság, amelyik betanulta, majd 1991 augusztus 18. - án nagy sikerrel eltáncolta a „Magyar kettes”-t. A sikeren felbuzdulva a további rendszeres tevékenység mellett döntöttünk. Célként a néptánc-hagyományok és a népszokások felelevenítését valamint a népdaléneklés megszerettetését tűztük ki. A Magyar kettes után a Búza, búza.., Rábaközi táncok valamint a Fonó tánc című műsor következett. Ezek még az ötvenes évek „népies” táncolási mód nyomait viselték. Legújabb táncaink, melyek anyaga a gömöri és mátyusföldi tájegységből származik, már az eredeti tánchagyományok szellemében készültek. Az idő múltával mind nagyobb hangsúlyt helyeztünk a népdaléneklésre. A kezdetektől fogva rendszeres résztvevői lettünk helyi és járási rendezvényeknek. Később külföldön is képviselhettük községünket, mint pl.: Kalocsán, Tállyán, Halmajon, Felsőzsolcán, Forrón, Edelényben, Rudabányán, Adácson valamint Bogácson.

  
     Legemlékezetesebb sikereink:
• 1999-ben Dunaszerdahelyen a "Bíborpiros szép rózsa" országos népdalversenyen "nívó díj",
• 2002-ben Egerben a Népzenei Együttesek Országos Minősítésén "arany fokozat".

  2004 január 1-sejétől csoportunk tagja a "Seprődi János Kórusszövetségnek". Mint a szövetség tagja, 2004 június 26-án szerepeltünk a magyarországi Tiszaszentimrén az I., majd 2005 augusztus 7-én a romániai Erdőcsinádon megrendezett II. "Kárpát-medencei Nemzetközi Népdalkör Fesztiválon".
    Ezek a sikerek, fellépések bíztatnak és ösztönöznek bennünket a további felkészülésben. Nem csupán önmagunk örömére hanem környezetünk és a szélesebb közönség értékes szórakoztatására is törekszünk. Felmutatva községünk képességét és tehetségét, hogy hagyományaink emberséget őrző értékeit átadhassuk az utánunk jövő nemzedéknek is. Persze támogatók nélkül nehéz lett volna együtt maradnunk.
   Ezért szeretnénk köszönetet mondani elsősorban fenntartó szervünknek, a Csemadok Nagyidai Alapszervezetnek, valamint a Nagyidai Önkormányzatnak a sokoldalú támogatásért, mellyel segítették értékteremtő munkánkat.


     Álljon itt azok névsora, akik a kezdeteknél 1991-ben a csoport tagjai voltak: Buľko Gyula, Csáji István, Kis-Csáji Sándor, Kiss Gyula, Takáč Imre, Takáč Imréné, Šimkoné Kalas Ilona, Kovácsné-Spaňúr Magda, Szilágyi Mária, Veres Anna.
Oldalmenü
Diavetítő
Naptár